Du har altid flere valgmuligheder

Coaching

Her er lidt selvcoaching

Eksempler på valgmuligheder du ofte glemmer du har ….

Ofte så har du  mange flere valgmuligheder end du lige umiddelbart selv kan se. Når jeg ser tilbage på de valg jeg selv har foretaget, og de valg jeg har hjulpet coachees med at tage, så kan jeg se at der klart har været mange flere valgmuligheder – Valgmuligheder som vi bare har overset i kampens hede.

Du kan lade denne liste være starten på at overveje dine egne valg lidt dybere. Hvilke valgmuligheder er det du overser du hele tiden? Hvilke valg kunne gøre en stor forskel hen imod din succes og lykke? Hvordan vil du kunne huske på at træde et skridt tilbage et øjeblik, for at overveje alle valgmulighederne?

Næste gang du skal tage en beslutning så tænk over om du skulle:


Du kan vælge bare at give slip 

Du behøver ikke altid at foretage et valg mellem A og B. Nogle gange så vælger vi simpelthen bare fordi vi er bange for at gå glip af noget, og fordi vi er bange for at kunne komme til at ærgre os senere. Sælgere og marketing bruger dette meget. Med at sætte deadline og stress på beslutningerne. KØB NU – og spar…..  Du kunne også lade være med at købe og spare endnu mere.

Du kan vælge at konfrontere dine overbevisninger med fakta 

Kan du se de underliggende overbevisninger der afholder dig fra at se valgmulighederne i et bredere perspektiv? For eksempel ”Jeg bliver nødt til at gøre det perfekt, for ellers bliver XX skuffet”
Måske var dette sandt på et tidspunkt i dit liv, men tjek lige med dig selv om det stadig er tilfældet.

Du kan vælge at se spillet du er med i, og vælge at ændre reglerne

Spiller du med i et spil, eller en rutine som du egentlig ikke bevidst har sagt ja til? Offer/Hjælper, eller overhund/underhund eller lignende spil?
Hvis dette alligevel ikke er det spil du gerne vil være med i, hvilken adfærd kan du så vælge? Vælge at gå efter noget større? Vælge noget mindre, eller simpelthen vælge noget andet.
Nogle gange når vi er kørt fast i at vælge mellem mulighed A og B (et job, en date, en ferie og lignende), så kan grunden til at vi har svært ved at beslutte os, være at begge muligheder giver mindre end vi egentlig ønsker os.

Spørg dig selv hvad du virkelig ønsker dig, og læg så mindst tre yderligere muligheder på bordet.


Du kan vælge at støtte andre i at gøre det på deres måde 

Hvor ofte bruger du en masse tid på at irriteres over, at andre gør tingene på en anden måde end din? Hvad nu hvis du lod være med at prøve på at manipulere dem i din retning, og så bare støttede dem helhjertet i deres egen måde af få tingene gjort på?
Sørg for at komme til at kende dine medarbejderes og kollegers personlighed gennem DISC, Myers-Briggs, eller Enneagrammet, og lær hvordan de forskellige personligheder arbejder og reagerer.

Du kan vælge at indrømme din egen uvidenhed, eller manglende erfaring 

Husk at det er i orden at bede om hjælp til at tage en beslutning, og at du normalt ikke behøver at gøre alt alene.

Du kan vælge at bede om en time-out og få lidt perspektiv 

Hvor mange beslutninger haster så meget? Ikke ret mange når man virkelig ser efter. Hvis du kæmper med at beslutte dig så giv dig selv en lille pause. Sov på det, eller gå en tur, tal med en ven eller coach, eller gør det der slapper dig af. Jo mere du prøver at presse et svar frem i dig selv, jo sværere er det.
Slap af og find ud af hvad der virkelig betyder noget for dig.

Du kan vælge at finde sin egen sandhed 

Læg mærke til når du har svært ved at vælge mellem ”Måder at undgå at sige A på” og ”Måder at komme uden om B på” og en ”Måde at manipulere (motivere) C på”, så er der jo også en mulighed for at sige ”Min sandhed hedder D”.

Du kan også vælge at sige til sig selv at sådan er tingene bare

Dette kraftfulde valg er altid til stede. Hvornår er en accept af tingene nok for dig til at få fred i sindet?
Visse ting kan man bare ikke ændre, og man kan slide sig selv op ved at prøve på det.

En central tanke i buddhismen er at en af årsagerne til lidelse er MODSTAND. Måske er det en gang en god ide bare at give slip og acceptere at sådan er tingene.